sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAdministrație publicăStrategia de înzestrare a Armatei, aproape imposibilă pentru Guvern

Strategia de înzestrare a Armatei, aproape imposibilă pentru Guvern

Guvernul şi Ministerul Apărării trebuie să pună în practică strategia de înzestrare a Armatei, a declarat președintele Klaus Iohannis la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO. 

Acesta este de părere că, faptele demonstrează altceva iar incompetenţa guvernanţilor riscă să afecteze chiar modul în care România îşi îndeplineşte angajamentele şi responsabilităţile în NATO. 

„Trebuie să înţelegem cu toţii că apărarea colectivă începe acasă şi necesită investiţii atât în resurse umane, cât şi în capabilităţi militare din partea fiecărui aliat. În ultimii ani am obţinut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. La iniţiativa mea s-a încheiat această înţelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor naţionale de înzestrare atât de necesare pentru ca România să-şi consolideze rolul de furnizor de securitate”, a mai spus Iohannis.

Potrivit lui, acesta a fost rezultatul unui consens politic obţinut la iniţiativa lui.

„Guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale le revine rolul de a pune în practică, prin programe coerente, strategia de înzestrare a Armatei, pentru care există premise favorabile de finanţare. Din păcate, faptele demonstrează cu totul altceva, proceduri de achiziţie anulate sau contestate în justiţie de chiar cei care le-au anunţat şi o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea naţională, cum este cel al înzestrării Armatei. Incompetenţa guvernanţilor, stimaţi parlamentari, riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele şi responsabilităţile în NATO”, a spus şeful statului.

Cum PSD a luat aceste declarații ca pe un atac personal, Viorica Dăncilă s-a autosesizat și i-a răspuns președintelui. „Azi am venit la o şedinţă solemnă dedicată aderării ţării noastre la NATO. Regret că acest eveniment important a fost transformat de către preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală”, a spus premierul. 

Pe de altă parte, aceasta a menționat că, în 2019, ne vom menţine printre primele cinci state contributoare cu trupe la misiunea din Afganistan.

„Vom contribui, de asemenea, la coaliţia globală. Expresia ultimă a angajamentului asumat de România o reprezintă sacrificiul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii aliate. Gestul lor trebuie sa ne reamintească de lecţiile învăţate în fiecare etapă a parcursului nostru euroatlantic”, a mai afirmat Dăncilă. 

Nu mai devreme de zilele trecute, ministrul Gabriel Leș afirma că avem o armată cu echipament învechit, asta în condițiile în care achizițiile de corvete sunt și ele puse pe stop din cauza suspiciunilor de fraudă. 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate