miercuri, februarie 8, 2023
AcasăAgenda ZileiApare Registrul naţional automatizat cu cei care au comis infracţiuni sexuale 

Apare Registrul naţional automatizat cu cei care au comis infracţiuni sexuale 

Parlamentul mai face un pas spre identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale, după ce a dat aviz favorabil unui proiect. 

Inițiativa legislativă prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor în scopul prevenirii şi combaterii acestor fapte. 

Potrivit proiectului, se dorește păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale. 

„În scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”, potrivit textului adoptat.  

Pe de altă parte, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal. 

Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar. 

Conform iniţiativei legislative, persoanele înscrise în registru au obligaţia de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia domiciliază, dar nu mai târziu de trei luni. Organele de poliţie trebuie să organizeze verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau cu ocazia constatării schimbării înfăţişării persoanei. 

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că statul nu va avea infrastructura necesară pentru a urmă fiecare astfel de individ. „Conform acestui proiect, nişte persoane până la vârsta de 85 de ani vor trebui să apară din trei în trei luni, mai mult, vor fi verificate din trei în trei luni la domiciliu, vor fi fotografiate în fiecare an pentru că ar fi comis anumite infracţiuni”, a afirmat deputatul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate