marți, decembrie 3, 2024
AcasăAdministrație publicăTalciocul certificatelor profesionale fără cursuri este ilegal şi imoral

Talciocul certificatelor profesionale fără cursuri este ilegal şi imoral

În mai multe judeţe, companii de certificare şi pregătire a personalului care aplică practici ilegale şi imorale, „vând” certificate profesionale, recunoscute în Uniunea Europeană, situaţii necunoscute şi complet ignorate de către Autoritatea Naţională pentru Calificări, cea care autorizează aceste firme şi ţine evidenţa diplomelor.

Potrivit deputatului Marilen Pirtea, Ministerului Educaţiei Naţionale este coautor al gravelor deservicii ce ne sunt aduse tuturor de către firmele care eliberează certificate fără susţinerea cursurilor şi examinărilor, aşa cum impun regulile şi normele învăţământului.
În unele domenii, aceste practici pot produce pericole pentru vieţile oamenilor, căci pregătirea neadecvată din domenii sensibile, aşa cum este cel sanitar, spre exemplu, poate să ducă la mari neplăceri şi la cazuri grave de malpraxis”, declară deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de educaţie a PNL, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Talciocul certificatelor profesionale, periculos

Școlile postliceale de asistente medicale pot genera, uneori, adevărate pericole la adresa pacienţilor, prin asistentele şi asistenţii cu diplome luate doar prin plata taxelor de şcolarizare.
„Cazul este pe larg relatat de când televiziunea publică suedeză a prezentat situaţia unor asistente medicale nepregătite, provenite din România, generând o serioasă umbră de îngrijorare despre efectele negative ale libertăţii de circulaţie în piaţa europeană a muncii, dar mai ales despre sistemul privat de învăţământ din România, certificat de Ministerul Educaţiei”, explică liberalul Marilen Pirtea.
Conform studiilor ONU, între 2000 şi 2017, ţara noastră a avut cea mai mare creştere a stocului migraţiei dintre ţările UE, cu o creştere de 287%.
Pe primul loc în topul migraţiei specialiştilor se află cele 18.597 asistente medicale şi cei 12.103 medici înregistraţi în statisticile oficiale, după care urmează cadrele didactice, care sunt astfel pe locul al treilea, peste 6.500 de profesori de liceu şi gimnaziu, învăţători şi educatori emigând din România şi cerând recunoaşterea profesiei în ţările Uniunii Europene.
„Este un semnal de gravă criză a funcţionării instituţionale, a aplicării regulilor de control în sistemul de învăţământ din România, dacă nu reuşim să menţinem un control strict al condiţiilor de acordare a certificatelor nici măcar pe segmentul specialiştilor cu pregătire medie certificate, segment unde se numără cei mai mulţi români plecaţi să lucreze în alte ţări UE. Poate că este momentul ca mediul universitar din România să reacţioneze faţă de pericolele şi vulnerabilităţile pe care Ministerul Educaţiei Naţionale le generează prin lipsa aplicării standardelor în cazul şcolilor profesionale”, subliniază deputatul Marilen Pirtea.
Una dintre soluţiile realiste este ca să arondăm firmele abilitate să ofere cursuri postliceale către universităţile din principalele centre universitare ale ţării, iar programele lor de pregătire să fie supervizate de centrele pentru pregătirea personalului didactic aparţinând universităţilor.
„Mai sunt posibile şi alte formule prin care se poate optimiza calitatea pregătirii postliceale din aceste şcoli private. Cel mai important semnal public este, însă, prea puţin exprimat, este expresia de voinţă a ministerului pentru a face curăţenie într-un adevărat hăţiş de ilegalităţi. Acum sunt tolerate multiplele interese economice aflate în spatele emiterii ilegale a certificatelor de specializare profesională postliceală, iar calitatea pregătirii este grav neglijată, cu responsabilitatea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, prin Autoritatea Naţională pentru Calificări”, conchide deputatul Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate