Pe 10 august 2018 a avut loc o reprimare a unei manifestații politice, pașnice, de către forțele de represiune ale statului, la comanda PSD, iar dosarul ”10 august” a fost tergiversat de Secția Parchetelor Militare, acolo unde s-au făcut praf și Dosarul Revoluției, și dosaaul 13-15 iunie – a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, pentru Spotmedia.
Pentru că dosarul trenează, mai multe asociații civice organizează în această seară un protest în Piața Victoriei, de la ora 19 și solicită ”procurorului general să delege o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August”, iar ”procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei şi actele de urmărire penală efectuate în dosar”.
Tot azi, la ora 16, asociațiile din cadrul Platformei EuroCivica organizează o adunare publică autorizată în fața Parchetului General și solicită o întâlnire cu conducerea instituției, scopul principal fiind ”cercetarea și finalizarea în regim de urgență a dosarului numit generic ’10 august’”, scrie Spotmedia.

Potrivit lui Teodor Mărieș, dosarul trebuia soluționat de Secția Parchetelor Militare deoarece au fost implicați militari de la vîrful structurilor de forță și civili de la vârful statului.
Ancheta în dosar ”a pornit prost din start, eu spunând la momentul respectiv că nu are ce căuta la unitatea teritorială București, pentru că acesta este un dosar care ține de Secția Parchetelor Militare, fiind implicați militari, civili, la vârful statului și respectiv al structurilor de forță” – a spus Mărieș.
După aproximativ o săptămână, au luat dosarul la Secția Parchetelor Militare și un an de zile s-au făcut că lucrează în el, a continuat el.
”În 2019, DIICOT a solicitat o informare legată de ceea ce este în dosar. Nicidecum DIICOT nu a cerut dosarul, l-au cerut pur și simplu pentru informare. Secția Parchetelor Militare, condusă la acea vreme de Gheorghe Cosneanu, a profitat de această solicitare și efectiv a scăpat de el, disjungându-l și trimițându-l spre DIICOT, repet, fără să fie cerut (există o declarație a lui Felix Bănilă, șeful DIICOT la momentul respectiv, care spune foarte clar: ”Noi nu am cerut acest dosar decât pentru a verifica unele aspecte, nu pentru anchetă”). După care urmează o batjocură, aș spune eu, din partea procurorului de caz de la DIICOT – Doru Stoica. El îl ține aproape un an de zile, îl conexează cu dosarul așa-zisei lovituri de stat pe care îl aveau ca urmare a solicitării jandarmilor și, cred că și al unora din PSD, dacă nu mă înșel. Și, în final, se întâmplă ce se întâmplă – scoaterea de sub urmărirea penală a jandarmilor, dosarul se clasează, se trimite la Tribunalul București. Au fost scoși de sub urmărire și capii Jandarmeriei – Cocoș, Sindile și ceilalți. Erau două dosare separate, nu aveau nicio treabă! Și nu l-a cerut DIICOT! E adevărat că, după ce l-a primit, în loc să îl restituie la Secția Parchetelor Militare, procurorul Doru Stoica a profitat de această conjunctură și, la comandă (nu știm de care, politică sau militară – părerea mea e că ambele), i-a scos de sub urmărire pe jandarmi și a clasat dosarul cu ’lovitura de stat’.
Dar Secția Parchetelor Militare e vinovată. Ea a avut permanent o urmă a dosarului în anchetă la ICCJ și nu a făcut nimic” – mai spune Teodor Mărieș.
În acest moment, o parte din dosar este la instanță, iar o parte e la Secția Parchetelor Militare, unde stagnează.
Mărieș mai amintește că doi dintre cei care au au mușamalizat acest dosar s-au pensionat: Giorgiana Hosu, fosta șefă a DIICOT, și Gheorghe Coșneanu, fostul șef al Parchetelor Militare.
”Nu doar șeful DIICOT, Georgiana Hosu, a ieșit la pensie, ci și Gheorghe Coșneanu, șeful Parchetelor Militare. Încă o dată: Ne întoarcem la bază, unde s-a aflat și se află dosarul. Iar instanțele au spus ”Luați-l și instrumentați-l!”. La DIICOT a fost doar o chestiune intermediară (sigur, cu vinovățiile lor, ale lui Țuluș si Hosu). Dar marea problemă este la Secția Parchetelor Militare, acolo unde s-au făcut praf și Dosarul Revoluției, și Dosarul 13-15 iunie.
Cumva sunt aceiași procurori, care au primit retur și aceste dosare, recent? Sunt aceiași procurori. Aici e marea problemă: Ce se întâmplă cu acea secție, cine o manipulează, politic și militar?”, a mai spus Teodor Mărieș, pentru Spotmedia.