sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiTeodor Meleșcanu a fost exclus din ALDE, iar grupul senatorial ALDE se...

Teodor Meleșcanu a fost exclus din ALDE, iar grupul senatorial ALDE se desființează

Teodor Meleşcanu a fost exclus din ALDE, iar grupul senatorial se desfiinţează şi se configurează un grup mixt, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.  

„Urmare a alegerii domnului Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, în baza deciziei statutare din forurile ALDE, domnul Meleşcanu îşi pierde de drept calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial. Am făcut o adresă pe care am depus-o la biroul preşedintelui”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Totodată, grupul ALDE se desfiinţează pentru că nu mai are şapte membri care au fost aleşi pe lista aceluiaşi partid.

„Vă rog să luaţi act de prevederea regulamentară şi să luăm act oficial de desfiinţarea grupului ALDE prin eliminarea domnului Meleşcanu. Vă anunţ că voi depune o notificare la biroul preşedintelui Senatului. Va trebui să luaţi act şi de acest lucru. În momentul de faţă trebuie să atrag atenţia că trebuie reconfigurat Biroul permanent, întrucât domnul Meleşcanu nu are calitatea de membru ALDE şi dumneavoastră l-aţi ales şi aţi vrut să-l pontaţi ca membru ALDE. Vor trebui recalculaţi coeficienţii şi funcţiile care trebuie alocate fiecărui grup”, a mai spus liderul ALDE. 

Teodor Meleșcanu a fost exclus din ALDE

Pe de altă parte, deputatul Varujan Vosganian este de părere că  Meleşcanu şi-a pierdut legitimitatea politică şi morală de a fi membru ALDE. 

„Teodor Meleşcanu nu mai funcţionează în grupul nostru efectiv şi opinia mea este că el nu mai poate funcţiona în ALDE. După părerea mea, calitatea lui de membru ALDE este o calitate care nu se poate discuta pe un termen lung. Juridic, ALDE încă nu a emis un document oficial în această privinţă. Potrivit statutului ALDE, orice membru ALDE care acceptă nominalizarea într-o funcţie de demnitate publică din partea altui partid este automat radiat de pe lista membrilor”, a afirmat liderul de grup ALDE din Camera Deputaţilor.

Legat de teoria conform căreia PSD „racolează” parlamentari ALDE, acesta a spus că ideea de a avea un guvern în care să fie reprezentat şi ALDE este un şiretlic care nu va ţine, pentru ca înainte ca procedurile să înceapă ALDE vom anunţa că respectivii nu mai sunt membri.

„În cazul tuturor membrilor există câte un for statutar care vă încredinţez că se va întruni de urgenţă pentru a aplica statutul. Nu se pune problema că noi nu vom avea o ripostă imediată, indiferent că e vorba de Delegaţia permanentă, de Biroul Executiv. Procedural vorbind, lucrurile se vor petrece imediat”, a spus Vosganian.

Potrivit lui, ceea ce a făcut Meleşcanu a stupefiat şi a consternat pe toţi colegii săi din conducerea ALDE.

„Cei care socotesc că cele care s-au întâmplat la Senat pot constitui un precedent pentru o soluţie similară în Guvern se înşeală. Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte datorită calităţii sale de senator, nu datorită calităţii de membru ALDE”, a mai afirmat Vosganian.

Ieri, Teodor Meleșcanu a fost ales președintele Senatului, după ce a fost propus pentru această funcție de către cei din PSD, astfel ajungându-se la excluderea sa din ALDE. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate