joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiProcurorii: Recomandările formulate în raportul MCV nu au caracter opţional

Procurorii: Recomandările formulate în raportul MCV nu au caracter opţional

Recomandările formulate în raportul MCV nu au caracter opţional pentru România iar o decizie a Curţii Constituţionale impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi a da curs respectivelor recomandări, sunt de părere procurorii din asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”.

„Cooperarea deschisă din partea Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de referinţă ale MCV este în continuare un factor de încurajare pentru sistemul judiciar naţional. Raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaţionale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigenţelor statului de drept şi rolului parchetelor, aşa cum sunt dezvoltate în jurisprudenţa CJUE, CEDO şi în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei”, susţine asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”. 

Efectele asupra sistemului judiciar şi a sustenabilităţii necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile iniţiate şi adoptate în perioada de referinţă s-au cumulat în direcţia vulnerabilizării cadrului de sancţionare a faptelor de corupţie, de reducere a capacităţii instituţionale a instituţiilor judiciare şi de reducere a independenţei procurorilor. 

„Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor subliniază că recomandările formulate în cadrul raportului MCV nu au caracter opţional pentru România, prin decizia decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a României apreciind că poziţia de membru al Uniunii Europene „impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actele aderării şi din prevederile alineatului (2)”. Pe această cale solicităm factorilor implicaţi în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un dialog real şi de bună-credinţă cu toţi actorii implicaţi în sistemul de justiţie în vederea îndeplinirii condiţionalităţilor impuse de raportul Comisiei Europene”, mai spun procurorii din asociație. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate