Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de eliberare din funcție prin pensionare a judecătoarei Mariana Ghena, care reprezenta Înalta Curte de Casație și Justiție în Consiliul Superior al Magistraturii. Locul său în CSM ar putea fi luat, potrivit G4Media, de un alt membru al grupării Savonea, judecătorul Budă. Marian Budă.
Acesta a fost următorul clasat după Mariana Ghena la alegerile pentru CSM din 2016 pentru posturile care revin Înaltei Curți. Atunci, judecătoarea Simona Marcu a obținut 60 de voturi, Mariana Ghena – 52 și judecătorul Marian Budă – 38 de voturi.
După ce va intra în Consiliu, judecătorul Marian Budă ar putea fi ales noul președinte al CSM, scrie G4media.ro, citând surse judiciare.
Ghena, care reprezenta Înalta Curte de Casație și Justiție în CSM, lasă, astfel, locul liber în Consiliu, într-o perioadă tensionată, după ce, la finalul anului trecut, s-a decis ca Bogdan Mateescu să rămână la conducere, Secția pentru Judecători nealegându-l pe niciunul dintre candidați.
Astfel, în decembrie 2021, Secția pentru Judecători a CSM a respins candidaturile judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag, iar plenul a decis să prelungească mandatul actualului președinte, Bogdan Mateescu, după data de 6 ianuarie 2022, când îi expiră mandatul, dacă nu va fi ales altcineva între timp.
Mai mulți politicieni, inclusiv fostul ministru al Justiției Stelian Ion, au acuzat atunci jocuri de culise. Mateescu tocmai fusese criticat dur după decizia CSM de excludere din magistratură a lui Cristi Dănileț pentru două postări pe o rețea de socializare.
Judecătarea Andrea Chiș, care a candidat pentru șefia CSM, obținând și votul actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a criticat la finalul anului trecut modul intempestiv în care a plecat Mariana Ghena. Ea a lăsat să se înțeleagă, într-un mesaj publicat pe Facebook, că plecarea ar putea fi parte dintr-un ”scenariu prestabilit”.
Cu alte cuvinte, Mariana Ghena, pentru că a fost deja președinte al Consiliului, nu mai putea ocupa această funcție, limitând astfel opțiunile pentru noua șefie și deblocarea situației.
Potrivit G4Media, judecătorul Budă, originar din Dolj, este membru al unei organizații anti-reformiste și anti-DNA, celebra Asociație a Magistraților din România.
El este și mason, membru al unei Loji Regulare din Craiova.
Astfel, scrie G4Media, judecătorul Budă a declarat ca este membru al asociației L.R. Constantin Brâncoveanu Craiova. Într-o declarație de interese din 2016, judecătorul arăta că este membru al asociației L.R. Cetatea Băniei Craiova. Inițialele L.R. provin de la Loja regulară. Loja Regulară Cetatea Băniei se află pe lista lojelor masonice din România. Potrivit unei decizii CSM din 2013, magistrații au dreptul să facă parte din masonerie, dar trebuie să declare acest lucru.
Judecătorul Marian Budă a fost numit șef al Secției a II-a Civile de la ÎCCJ în ianuarie 2020 pentru un mandat de 3 ani de către Secția de judecători a CSM controlată de judecătoarea Lia Savonea.
Potrivit gsp.ro, în octombrie anul trecut, patronul FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, l-a acuzat pe judecătorul Marian Budă de la Înalta Curte de legături cu afaceristul Mihai Rotaru, patronul rivalei CS Universitatea Craiova. Magistratul a judecat un litigiu privind palmaresul Universității Craiova. Rotaru este unul dintre samsarii de drepturi litigioase anchetați de DNA. El a primit însă clasare în două dosare legate de retrocedări frauduloase.