marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiUrmărită penal pentru că a subevaluat acțiunile statului

Urmărită penal pentru că a subevaluat acțiunile statului

Antoneta Mîra, expert contabil, a primit mandat de arestare în lipsă, la solicitarea DNA, fiind acuzat că ar fi subevaluat acţiunile statului, mai precis ale Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Antoneta Mîra, expert contabil, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar.

În cursul anului 2015, în contextul derulării unei acţiuni de executare silită, Antoneta Mîra ar fi întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară, în cuprinsul căruia a stabilit o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală a pachetului de 278.888 acţiuni aparţinând SC Institutul de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini SA, deţinute de statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. 

„Prin aceste demersuri, inculpata a urmărit obţinerea de către creditor (o societate de transport aerian) a pachetului de acţiuni la o valoare mult diminuată faţă de valoarea comercială reală a acestora”, spun procurorii anticorupție.  

Apoi, raportul de expertiză contabilă judiciară ar fi fost înaintat executorului judecătoresc desemnat cu desfăşurarea procedurii de executare silită care, la data de 1 octombrie 2015, fără vinovăţie, a fost determinat să adjudece în favoarea creditorului, în contul creanţei, întregul pachet de acţiuni la preţul de 697.220 lei, adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică şi contabilă. 

„Valoare respectivă era una mult diminuată faţă de valoarea comercială reală, în condiţiile în care, la data de 02.08.2015, valoarea comercială reală a pachetului de acţiuni era de 19.840.000 lei”, mai spun oficialii DNA.  

Până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatei în faţa organelor judiciare, însă aceasta a urmărit tergiversarea cercetărilor faţă de ea şi în final sustragerea de la urmărirea penală. 

„Având în vedere aspectele menţionate anterior, în cursul lunii februarie, procurorii anticorupţie au înaintat Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpatei Antoneta Mîra, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă, propunere care a fost însuşită de instanţa de judecată”, au conchis procurorii anticorupție. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate