vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiUrmează acțiuni de protest cu surprize ale sindicaliștilor din Federaţia „Solidaritatea Sanitară”

Urmează acțiuni de protest cu surprize ale sindicaliștilor din Federaţia „Solidaritatea Sanitară”

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” declanşează un program de acţiuni de protest, în semn de nemulţumire faţă de intenţia introducerii evaluării personalului sanitar în funcţie de performanţă. 

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară a decis demararea unui program de proteste pentru susţinerea revendicărilor pe care le prezentăm în continuare. Deoarece prima fază a acţiunilor de protest include un set de surprize la adresa guvernanţilor, ele vor fi accesibile publicului pe măsura declanşării lor. A doua fază a protestelor este cea tradiţională (punctul ei culminant constituindu-l greva generală), ea urmând să fie declanşată în situaţia în care negocierea contractului colectiv de muncă eşuează”, spun oficialii din Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. 

Sindicaliştii din sănătate se tem că evaluarea în funcţie de performanţă poate deveni un instrument de reducere a salariilor. 

„La adăpostul creşterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariaţi se încearcă anularea unor drepturi fundamentale (drepturi câştigate) pentru toţi salariaţii din sănătate. În forma în care a fost prezentată până acum public, evaluarea în funcţie de performanţă riscă să fie instrument de reducere a salariilor aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ nu acceptă să se discute despre introducerea evaluării în funcţie de performanţă până nu sunt implementate solicitările noastre privind garantarea obiectivităţii evaluării şi nu sunt respectate toate condiţiile prezentate în anexă. Interpretarea pe care o dăm intenţiei Ministerului Sănătăţii are în vedere faptul că i-am înaintat deja o solicitare pe această temă în cadrul negocierilor contractului colectiv de muncă, obiectivitatea evaluării izbindu-se până acum doar de refuz. De asemenea, considerăm că la mijloc este şi o confuzie între evaluarea performanţei şi prevederi specifice legislaţiei muncii în materia normării (modalitatea de normare a muncii; cu referire la norma de timp şi norma de muncă), care oferă deja soluţii pentru posibilitatea de control şi reglare a problemelor indicate de oficiali”, mai spun sindicaliștii. 

Acțiuni de protest cu surprize 

Potrivit lor, utilizarea inechităţii ca argument pentru introducerea evaluării performanţei trebuie să vină la pachet cu soluţii la inechităţile create de legea salarizării, respectiv de modalitatea de aplicare a legii salarizării. 

Marea majoritate a propunerilor de reformă sunt făcute în dauna salariaţilor sau fără a se ţine cont de interesele/posibilităţile lor. Este relevant în acest sens faptul că Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a înaintat Ministerului Sănătăţii un set complex de propuneri inovative, a căror discutare a fost refuzată până acum. 

Sindicaliştii din sistemul sanitar solicită Guvernului garantarea obiectivităţii evaluării pe criterii de performanţă înainte de implementarea acesteia. 

Pentru a putea discuta de salarizarea în funcţie de performanţă credem că este necesară îndeplinirea unor condiţii prealabile:

  • garantarea obiectivităţii evaluării;
  • asigurarea posibilităţii salarizării suplimentare în funcţie de performanţă (evaluarea să nu fie utilizată doar pentru scăderea veniturilor salariale, ea generând şi posibilitatea creşterii proporţionale a acesteia);
  • eliminarea reţelelor informale de putere, de tip neo-feudal, şi aşezarea pe un cadru al relaţiilor de muncă reglat de contractele colective de muncă şi legislaţia muncii;
  • realizarea procedurii şi a criteriilor de evaluare împreună cu experţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

„Acestea sunt condiţii obligatorii, prealabile oricăror discuţii pe această temă, în absenţa îndeplinirii lor (adică, dacă Ministerul Sănătăţii va continua să se comporte ca până acum în acest domeniu), Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ va respinge introducerea salarizării în funcţie de performanţă deoarece aceasta riscă să fie doar un nume complex pentru un instrument de reducere a salariilor aflat la bunul plac al managerilor spitalelor”, au afirmat sindicaliștii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. 

Revendicările prezentate de sindicaliştii din sănătate includ:

  • păstrarea drepturilor câştigate, printre cele mai importante fiind dreptul la protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor, respectiv la recuperarea forţei de muncă, pe care-l asigură concediile de odihnă suplimentare;
  • asigurarea respectării principiilor etice în aplicarea legii salarizării, prin acordarea salariului corespunzător anului 2022 pentru toate categoriile de salariaţi din sănătate cel târziu la începutul anului 2020;
  • raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual;
  • plata gărzilor pe care medicii le efectuează în cadrul celui de-al doilea CIM cu tariful orar al salariului de bază.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate