Acuzațiile împotriva lui Liviu Dragnea, înaintate de USR, ca urmare a încălcării Codului de conduită al parlamentarilor, sunt argumentate şi de cea mai recentă opinie a Comisiei de la Veneţia, spune deputatul Silviu Dehelean.
Astfel, dacă USR a considerat că preşedintele PSD încalcă articolul 5 din Codul de conduită (privind obligaţia parlamentarilor de a anunţa atunci când au un interes personal în modificarea legilor), Opinia 930/20 octombrie 2018 a Comisiei de la Veneţia confirmă întocmai această acuzaţie.
„Sintagma legi cu dedicaţie nu e un simplu slogan anti-PSD. E mai degrabă dictonul politic al lui Liviu Dragnea, omul care şi-a pus întreaga influenţă în scopul rezolvării problemelor sale penale. Începând cu 2017, Partidul Social Democrat, prin grupurile sale parlamentare, a fost pus în slujba votării legilor cu dedicaţie. Sigur că domni precum Iordache, Nicolicea sau alţii de aceeaşi factură vor susţine că au gândit aceste modificări legislative fără a analiza cui anume i-ar putea servi”, a mai spus deputatul.
În fapt, însă, realitatea e mult mai simplă: niciun amendament, oricât de sensibil sau generos ar putea părea, nu a fost iniţiat fără a şti cu precizie în ce speţă sau cărui justiţiabil îi va folosi.
Acuzațiile împotriva lui Liviu Dragnea
„Dincolo de toate avertismentele lansate de USR, cea mai recentă Opinie a Comisiei de la Veneţia, la paragraful 38, semnalează fenomenul legilor cu dedicaţie: Comisia nu poate ignora faptul că Parlamentul a adoptat aceste amendamente controversate la codurile penale, ce pot afecta direct proceduri judiciare aflate pe rol în care sunt implicaţi unii parlamentari.Ce poate fi mai clar decât atât? În timp ce Codul de conduită obligă fiecare parlamentar să anunţe când există un interes personal în modificarea unei legi, domnul Liviu Dragnea a votat în linişte modificarea definiţiei abuzului în serviciu din Codul penal. Sigur că domnul Dragnea are un proces – şi o condamnare în prima instanţă – tocmai pentru instigare la abuz în serviciu, dar acest detaliu nu i-a împiedicat pe liderii PSD să susţină că modificările n-au nicio legătură cu problemele penale ale preşedintelui Camerei”, a mai afirmat alesul.
Pentru cei care încă nu ştiau ce să creadă sau poate refuzau să asculte argumentele Puterii sau ale Opoziţiei, există acum Opinia Comisiei de la Veneţia.
„Opinia Comisiei de la Veneția nu poate fi nici pesedistă, nici useristă, dar care argumentează public, prin paragraful 38, ceea ce Uniunea Salvaţi România susţine încă de la OUG 13: PSD legiferează pentru sine”, a declarat Dehelean.