duminică, mai 19, 2024
AcasăAdministrație publicăBanca lui Putin, IIB, finanțează achiziții de companii românești pentru apropiații lui...

Banca lui Putin, IIB, finanțează achiziții de companii românești pentru apropiații lui Plahotniuc

Banca lui Putin, International Investment Bank, finanțează achiziții de companii românești pentru apropiații lui Plahotniuc. Astfel că, Potrivit unei informări date chiar de bancă, aceasta anunță că a acordat un împrumut Trans-Oil, unul dintre cele mai mari grupuri agroindustriale din Republica Moldova. 

Banii sunt pentru achiziția Ultex Țăndărei, fabrică de ulei. Finanțarea va fi folosită pentru dezvoltare, modernizarea tehnologică a fabricii, care are un puternic potențial de export, dar și pentru creditarea operațiunilor, care includ achiziția de materii prime.  

„Fondurile IIB combinate cu experiența considerabilă a Trans-Oil Group au menirea să aducă fabrica la o operaționalizare de 100%, impactând puternic situația economică din regiune, dar ajutând și la creșterea economică a României”, se arată în informarea celor de la IIB. 

Influența Rusiei crește puternic în România

Rusia își crește influența în regiune prin intermediul Băncii Internaționale de Investiții, avertiza economistul Dragoș Cabat.

„E posibil ca Banca de Investiții Internaționale să le ofere (companiilor, n.r.) mai rapid banii, din punct de vedere al documentației, față de alte instituții precum BERD, BEI sau Banca Mondială, dar nu sunt neapărat bani mai ieftini. Cu toate acestea, prin astfel de împrumuturi crește și influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”, a explicat analistul financiar Dragoș Cabat pentru Europa Liberă.

Cine este în spatele Trans-Oil Group

Potrivit unei anchete ale jurnaliștilor de la Newsweek, Trans-Oil Group este controlat de cetățeni ruși și deține monopolul absolut al exportului de cereale din Republica Moldova, de la stocare, la transport intern pe cale ferată și apoi la exportul pe cale maritimă, prin Portul Giurgiuleşti.

„Portul și infrastructura, căile de acces – inclusiv tronsonul de cale ferată – au fost construite din bani publici. Compania este specializată în producția făinii, a uleiurilor vegetale și stocarea grâului și deține cunoscutul brand moldovenesc Floarea Soarelui SA, principalul producător al uleiului Floris”, spun jurnaliștii Newsweek

Astfel că, în spatele grupului de companii se află influența uriașă a lui Vlad Plahotniuc, un personaj foarte apropiat de către cel care își asumă, la vedere, controlul Trans Oil (este vorba de omul de afaceri Vazha Dzhashi). Mai mult, acesta din urmă este chiar consilier al premierului moldovean, iar mâna lui dreaptă din Trans Oil, Mihail Caraseni, este consilier al președintelui Igor Dodon.

Eugen Teodorovici, ajutor de nădejde la banca lui Putin

Senatorul Florin Cîțu îl acuza pe Eugen Teodorovici, actualul ministru al Finanțelor că este singurul român cu două imunități, după ce a semnalat că acesta face parte din conducerea Băncii de Investiții Internaționale (BII). 

„De ce nu plătește Orlando de la Varadero taxe și impozite în România, Rusia, Ungaria, Vietnam, Cuba, Mongolia etc. Astăzi despre caracterul penal al faptelor lui Teodorovici. Bineînțeles în legătură cu BII, banca lui Putin. Vă arăt, cu documentele oficiale, cum a premeditat Orlando de la Varadero, cel cu escală la Moscova, întreagă operațiune BII. Am lăsat ce era mai important pentru această postare. Judecați și voi dacă nu merită să meaga la pușcărie”, a declarat senatorul Florin Cîțu pe pagina personală de Facebook.

La 1 iulie 2015 a fost semnat de guvernul României protoculul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia. A fost introdus în ședința de guvern de ministrul finanțelor publice de atunci, „Orlando de la Varadero”, bineînțeles.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate