marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiCe preț are un vaccin anti-COVID. Un ministru belgian a făcut publice...

Ce preț are un vaccin anti-COVID. Un ministru belgian a făcut publice costurile

S-a aflat ce preț are un vaccin anti-COVID, după ce un ministrul belgian a făcut publice costurile de la diferite companii farmaceutice pentru acesta.  

Astfel că, ministrul belgian al bugetului, Eva De Bleeker, a dezvăluit diferitele preţuri secrete ale vaccinurilor împotriva COVID-19 pe care Comisia Europeană le-a negociat cu companiile farmaceutice în numele statelor membre.

Oficialul a postat pe Twitter o listă confidenţială pe care apoi a şters-o, recunoscând că a fost prea transparentă.

Ce preț are un vaccin anti-COVID

Prețurile afișate sunt in diferite monede, totul depinzând de țara de proveniență a acestora:

  • AstraZeneca-Oxford – 1,78 de euro,
  • Johnson&Johnson – 6,9 euro,
  • Sanofi-GSK – 7,56 euro,
  • CureVac – 10 euro,
  • Pfizer-BioNTech – 12 euro,
  • Moderna – 14,6 euro.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este primul care va fi distribuit în statele UE, încă înainte de sfârşitul anului în curs. Și se pare că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea să-l aprobe chiar la începutul săptămânii viitoare.

Mai mult, EMA va decide pe 6 ianuarie şi asupra aprobării vaccinului produs de Moderna. Acest vaccin tocmai ce a fost aprobat de agenția pentru medicamente a SUA, FDA.

Vaccinul tinerei firme americane din domeniul biotehnologiei se alătură astfel celui creat de Pfizer / BioNTech în imensa campanie de vaccinare care a început luni în Statele Unite.

Comisia Europeană a evitat să ofere detalii despre detaliile contractelor, anunţând doar încheierea lor şi numărul de doze prevăzute în fiecare, a evitat să confirme dacă preţurile dezvăluite de ministrul belgian sunt chiar cele înscrise în contracte. ”Informaţia despre preţuri este disponibilă pentru statele membre, ca parte a negocierilor”, precum şi pentru Parlamentul European, a răspuns purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer.

„Această confidenţialitate este în interesul companiilor, fără nicio îndoială, dar şi în interesul publicului, întrucât dacă această informaţie s-ar face publică ar slăbi poziţia de negociere a Comisiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sectorul sănătăţii, Stefan de Keersmaecker.

Ministrul Eva De Bleeker, membră a partidului liberal flamand Open VLD, s-a scuzat pentru dezvăluirea acestei informaţii care a fost bine ţinută la secret luni la rând.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate