miercuri, februarie 8, 2023
AcasăAdministrație publicăConstrucția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, începe în maximum 3...

Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, începe în maximum 3 ani

Reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă vor începe să fie construite de abia peste 2-3 ani, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton. 

„E o zi foarte importantă, din punctul meu de vedere. Ce s-a semnat aici sub ochii noştri nu e o etapă formală a unui proces lung şi greu, ci primul semnal concret în direcţia construirii celor două reactoare. Primul pas după 14 ani de dorinţe şi patru ani de negocieri cu partenerii chinezi, care au fost selectaţi în urma unui proces legal în 2014”, a afirmat ministrul. 

Oficialii Ministerului Energiei şi cei ai companiei chineze CGN au semnat miercuri acordul investitorilor pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

„Acum vreo doi ani nu se prea vedea luminiţa de la capătul tunelului, dar în momentul când acest Guvern a luat lucrurile, a început să dezvolte managementul şi să implementeze programul de guvernare, lucrurile s-au schimbat, au altă dinamică şi de data asta discutăm despre un pas important, adică posibilitatea de rezolvare a părţilor tehnice din cadrul acordului de colaborare. Atunci când am preluat, lucrurile lâncezeau, dolce far niente, dar nici departe de expresia asta şi împreună cu partenerii noştri am pus la cale un calendar pragmatic. Iată că putem spune că am trecut de la stadiul de discuţii sterile la stadiul de realizare practică”, a mai spus Anton. 

Potrivit lui, România are avantaje foarte mari în acest sector, expertiză, şcoli bune, ciclu nuclear complet, de la minereu la depozitarea deşeurilor, are avantajul fabricării apei grele şi evident că aceste avantaje trebuie fructificate acum.

De asemenea, anul acesta va fi semnat şi un acord între Guvernul României şi cel chinez şi, dacă toate lucrurile merg bine, lucrările propriu-zise vor începe peste doi-trei ani. Și cum nu se putea face o estimare de cost pe vechiul proiect de fezabilitate care arăta că este nevoie de o investiție de 6,45 de miliarde de euro, se va mai face încă unul. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate