vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiDăncilă creează deliberat gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român

Dăncilă creează deliberat gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român

Insistenţa cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român, este de părere preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniştri interimari.

„Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forţând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educaţiei Naţionale, în condiţiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcţie timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituţie. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului şi activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moţiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, a afirmat Klaus Iohannis.

Potrivit lui, CCR, prin recenta sa decizie, a statuat în mod clar că, odată cu ieşirea ALDE de la guvernare, preşedintele României poate numi miniştri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului.

„Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidenţa necesităţii de a respecta un articol din Constituţie. Dacă ar fi acţionat cu bună-credinţă şi ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, aşa cum i-am cerut, să meargă în Parlament şi să obţină validarea pentru noul său Guvern. Dacă doamna Dăncilă nu înţelege nici acum sensul deciziei Curţii Constituţionale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la Educaţie, premierul trebuie să se prezinte în Parlament”, i-a transmis Iohannis premierului.

Mai mult, anunţul de astăzi al Ministrului Sănătăţii arată incapacitatea actualei guvernări de a organiza admiterea la rezidenţiat şi de a gestiona resursa umană din Sănătate, resursă vitală pentru buna funcţionare a sistemului. Lipsa de respect faţă de absolvenţii de medicină şi faţă de profesia medicală în general, faţă de pacient şi faţă de cetăţean este o caracteristică a Guvernului PSD.

„Organizarea rezidenţiatului ar fi trebuit să se facă pe baza unei metodologii clare, iar Guvernul este cel care a întârziat nepermis de mult, ca în fiecare an, aprobarea acesteia. Mai mult, acest examen este îngreunat şi întârziat suplimentar anual şi de numeroasele etape birocratice”, consideră Iohannis.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate