Guvernul Maia Sandu, de la Chișinău, a fost demis de parlament prin moţiune de cenzură adoptată cu 63 de voturi, lovitura venind la doar cinci luni de când prim-ministrul pro-occidental a preluat funcţia.
Maia Sandu a candidat la alegerile prezidenţiale în 2016, din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, dar a fost învinsă de socialistul Igor Dodon.
Potrivit lui Ludovic Orban, guvernul de la București sprijină cu toată puterea Executivul Maia Sandu.
„În ceea ce ne priveşte, am anunţat foarte clar sprijinul pentru Guvernul condus de Maia Sandu, pentru politica proeuropeană, pentru politica de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din Republica Moldova dusă de Guvernul Maia Sandu. Considerăm că orice demers împotriva Guvernului Maia Sandu ridică serioase semne de întrebare cu privire la traiectoria europeană a Republicii Moldova”, a subliniat Ludovic Orban.
De asemenea, liderul USR, Dan Barna, afirmă că rămâne ferm alături de Maia Sandu după demiterea Guvernului de la Chişinău în urma unei moţiuni de cenzură, precizând că în acest mod se pune frână modernizării şi europenizării Republicii Moldova de dragul unor corupţi.
„Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de România! Guvernul Maia Sandu, cel mai pro-european şi competent din istoria Republicii Moldova, a fost demis astăzi de o coaliţie compusă din socialiştii pro-ruşi ai lui Dodon şi urmaşii lui Plahotniuc de la PDM. Aşa se pune frână modernizării şi europenizării Republicii Moldova de dragul unor corupţi care vor să o pună definitiv în mâinile oligarhilor, mafioţilor şi interpuşilor Moscovei! Rămân ferm alături de Maia Sandu, alături de blocul ACUM şi alături de lupta lor pentru o Republică Moldova europeană, pentru modernizarea statului şi a societăţii din Republica Moldova şi pentru o reformă profundă a justiţiei de la Chişinău!”, a scris Barna pe Facebook.
Guvernul Maia Sandu a picat, dar România sprijină Moldova cu bani
Demersul iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esenţial pentru reforma Justiţiei, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale ţării vecine şi ale cetăţenilor săi, a afirmat Klaus Iohannis
„În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice şi va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european”, a explicat Iohannis, într-o declaraţie de presă publicată de Administraţia Prezidenţială.