sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiGuvernul se laudă cu „realizări mărețe”, FMI avertizează că România riscă recesiune

Guvernul se laudă cu „realizări mărețe”, FMI avertizează că România riscă recesiune

Măsurile economice adoptate de Guvernul României au continuat să fie principalul motor al creşterii economice, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei a înregistrat un ritm aproape dublu de creştere, spune ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cu toate acestea, el este contrazis de liderul misiunii FMI la București care tocmai a avertizat România că dacă mai continuă cu astfel de măsuri populiste, țara noastră se va îndrepta spre o recesiune. 

„Măsurile economice adoptate de Guvernul României au continuat să fie principalul motor al creşterii economice, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei măsurată prin câştigul salarial real a înregistrat un ritm aproape dublu de creştere faţă de cel din perioada similară a anului trecut, atingând un nivel de 12,4%. În calitate de ministru de finanţe voi continua să sprijin investiţiile publice şi private prin măsuri legislative, facilităţi fiscale şi finanţare adecvată. În acelaşi timp, este esenţial să asigurăm continuarea implementării reformelor începute şi consolidarea infrastructurii naţionale”, spune Teodorovici.

Acesta mai spune că, România beneficiază de o creştere economică robustă, de creşterea numărului de noi locuri de muncă şi de o datorie publică scăzută.

„Inflaţia de bază, din care se exclud preţurile cu volatilitate ridicată şi cele la tutun şi alcool, a înregistrat o dinamică generală moderată şi stabilă. În acelaşi timp, condiţiile climatice nefavorabile, care a cauzat o producţie internă redusă la unele categorii de legume, precum şi creşterea preţului barilului de petrol, sunt principalii determinanţi care au influenţat negativ inflaţia. În ciuda avansului inflaţiei, puterea de cumpărare a populaţiei, măsurată prin câştigul salarial real, a avut o creştere robustă aproape dublă (12,4%), faţă de cel din perioada similară a anului trecut”, spune ministerul de Finanțe.

Ce spune FMI despre economia românească

Potrivit raportului FMI, politica Guvernului României de creştere economică bazată pe stimularea consumului a provocat dezechilibre macroeconomice, precum creşterea inflaţiei şi a deficitelor fiscal şi de cont curent. Experții FMI au avertizat că dacă aceste strategii nu se schimbă, România se îndreptă spre o recesiune. 

„Deşi a ajutat la creşterea mai rapidă a veniturilor oamenilor către nivelul ţărilor avansate ale UE, modelul României de creştere economică bazată pe stimularea consumului a încurajat dezechilibrele macroeconomice. Presiunile inflaţioniste, care s-au atenuat spre sfârşitul anului trecut, au reapărut, afectând în mod disproporţionat veniturile reale ale săracilor şi subminând în mod potenţial competitivitatea. Deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut. Atât investiţiile publice, cât şi cele private, sunt pe o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, înrăutăţind perspectivele de creştere pe termen lung. Luând în considerare toţi aceşti factori, România înregistrează, într-o măsură apreciabilă, o deviaţie faţă de alte ţări cu o situaţie comparabilă”, se precizează în documentul prezentat la Bucureşti de şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee. 

Acesta a recomandat modificarea acestei strategii economice, pentru evitarea apariţiei unei contracţii economice abrupte. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate