sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiPreşedinta Comisiei Europene a cerut înlocuirea rapidă Rovanei Plumb

Preşedinta Comisiei Europene a cerut înlocuirea rapidă Rovanei Plumb

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut înlocuirea rapidă a candidatei României, după ce Rovana Plumb a fost respinsa de Comisia Afaceri juridice (JURI) a PE din cauza unor conflicte de interese.

Convorbirile preliminare cu guvernele de la Bucureşti şi Budapesta (n.r. – având în vedere că și candidatul Ungariei a fost respins) pentru avansarea unor noi nume au început deja, potrivit purtătorului de cuvânt al Ursulei von der Leyen.

Lidera Comisie Europene nu a primit încă o scrisoare oficială din partea preşedintelui PE, David Sassoli, privind respingerea celor doi candidaţi de Comisia JURI.

Comisia JURI a respins candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi. Informaţia a fost confirmată pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch.

„Comisia JURI a votat că cei doi comisari (din România şi Ungaria) sunt incapabili să-şi exercite funcţiile în conformitate cu Tratatele şi cu Codul de Conduită. Preşedintele PE va întreba acum ce măsuri urmează să adopte Ursula von der Leyen”, a scris Jaume Duch.

Împotriva candidaturii Rovanei Plumb au fost 13 voturi, iar în favoarea sa şapte voturi. 

Propusă de Viorica Dăncilă care a declarat că o susține necondiționat pe Rovana Plumb, recent respinsa se apără împotriva decizie JURI. 

„Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de procedură al Parlamentului European şi eminamente politică. Este incorectă pentru că potenţialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către preşedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI şi tuturor membrilor acestei comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acţiune proactivă, spune Plumb.

„Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, aşa cum îi cerea Regulamentul şi chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esenţă, o finanţare în acord cu legislaţia electorală din România”, a precizat Rovana Plumb.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate