Bugetul pe 2020 trebuie dezbătut în Parlament, iar asumarea răspunderii ar trebui să aibă loc pe aspecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, abrogarea recursului compensatoriu şi desfiinţarea secţiilor speciale, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.
„Legea bugetului, prin excelenţă, trebuie să treacă printr-un proces de dezbatere parlamentară. Într-adevăr, dacă deficitul cu care vrem să plecăm la drum este peste 3%, asta după ce ani la rând am spus – şi USR, şi PNL, şi celelalte partide – că nu este OK să treacă de 3% şi vrem să plecăm din start cu un deficit de 3%, într-adevăr şi dificultăţile în Parlament vor fi mai mari. Totuşi nu, eu cred că trebuie dezbatere parlamentară. Asumarea răspunderii ar trebui să vină pe lucrurile asupra cărora PNL s-a angajat împreună cu USR, cel puţin pe acordul politic. De exemplu: primari în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu într-o formă în care România să nu sufere şi desfiinţarea secţiilor speciale”, a declarat Năsui la Parlament.
Bugetul pe 2020, în discuții
Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban nu a discutat cu miniştrii, cu colegii de partid şi cu partenerii din coaliţie despre posibilitatea ca bugetul pentru 2020 să fie adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvern şi a dat asigurări că proiectul de buget va fi gata până la 15 decembrie la nivelul Ministerului de Finanţe.
„N-am discutat acest lucru, decât că am discutat cu colegii din Guvern, din partid şi cu parteneri din coaliţie că este extrem de important ca bugetul să fi aprobat până la sfârşitul anului. Povestea asta cu amânarea până în martie a adoptării bugetului numai pentru a nu declanşa noi cheltuieli de investiţii… Deci, toate autorităţile locale, toate firmele, toţi cetăţenii trebuie să cunoască prevederile legii bugetului de stat şi ale legii bugetului asigurărilor sociale până la sfârşitul anului, astfel încât să-şi adapteze acţiunea. Autorităţile locale trebuie să-şi adopte bugetele într-un termen cât mai scurt, astfel încât să poată să declanşeze toate proiectele de investiţii pe care le-au planificat pentru 2020. De asemenea, firmele să-şi adapteze politica firmei. Fiecare cetăţean, mai ales angajaţii din sectorul public, persoanele care au pensii sau care au alte forme de ajutor trebuie să ştie foarte clar la ce venituri trebuie să se aştepte în cursul acest an”, a afirmat premierul.