sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiVinieta Oxigen: Cum votează partidele din conducerea Primăriei București

Vinieta Oxigen: Cum votează partidele din conducerea Primăriei București

Vinieta Oxigen devine și ea un motvi de negociere pentru partidele care conduc Primăria București. Astfel că, deja o parte dintre acestea și-au anunțat votul în cazul noii taxe impuse mașinilor care tranzitează Bucureștiul. 

USR Bucureşti va susţine proiectul privind introducerea vignetei Oxigen doar în condiţiile în care vor fi adoptate o serie de amendamente care vizează:

  • modificarea grilei tarifare,
  • înfiinţarea de benzi unice
  • utilizarea fondurilor colectate exclusiv pentru protecţia mediului
  • îmbunătăţirea condiţiilor de transport. 

„În general, taxarea autoturismelor în funcţie de cât poluează este corectă şi utilă. Este o soluţie de reducere a traficului auto şi implicit a poluării, soluţie care a dat rezultate foarte bune în alte capitale europene. Cu toate acestea, proiectul prezentat de Gabriela Firea are hibe majore. Consilierii municipali USR Bucureşti vor vota proiectul de hotărâre doar dacă acest proiect va fi îmbunătăţit. Deocamdată însă, în forma în care a fost propus, proiectul cere bucureştenilor să plătească din buzunar trei ani şi jumătate de incompetenţă şi indiferenţă a Gabrielei Firea faţă de problema poluării aerului”, precizează USR Bucureşti pe Facebook.

Amendamentele care vor fi propuse în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei vizează: 

  • modificarea grilei tarifare, astfel încât plata să se facă în funcţie de numărul de zile în care maşina este utilizată propriu-zis;
  • înfiinţarea de benzi unice în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) şi respectarea lor;
  • exceptarea parcărilor tip park&ride de la zonele unde taxa este obligatorie;
  • utilizarea fondurilor colectate prin taxă exclusiv pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi a calităţii aerului; 
  • informarea constantă a publicului cu privire la nivelul de poluare şi informarea cu privire la rezultatele aplicării acestei taxe la şase luni de la introducerea ei. 

USR apreciază că proiectul, în forma sa actuală, reprezintă o măsură axată pe coerciţie. 

„Proiectele mari de infrastructură nu sunt finalizate, parcul auto al STB este deficitar şi învechit, sistemul benzilor unice pentru transportul în comun nu este implementat, reţeaua de benzi pentru transportul alternativ este insuficientă şi nu leagă cartierele de centru”, spun cei din USR București. 

Vinieta Oxigen: unii condiținează, altii se dau la fund 

Pe de altă parte, consilierii municipali PNL se vor abţine de la vot pe proiectul de hotărâre privind vigneta Oxigen, a anunţat liderul liberalilor bucureşteni, Violeta Alexandru.

„Ne exprimăm regretul că o idee, tehnic, corectă a ajuns să fie pervertită în acest fel de Gabriela Firea, care, de fapt, ne demonstrează prin proiectul de hotărâre pe care îl propune în Consiliul General că nu o interesează decât banii. În esenţă este o măsură care nu convinge asupra seriozităţii Primăriei conduse de PSD de a asigura o calitate a aerului superioară în Bucureşti. Şi de aceea, pentru că o apreciem ca fiind populistă, prin modul în care este redactată, ne vom abţine la vot, urmând să propunem, pe baza expertizei şi a documentării noastre, un pachet integrat de măsuri şi decizii care să asigure cu adevărat o calitate superioară a aerului în Bucureşti”, a spus Violeta Alexandru.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate