vineri, august 12, 2022
AcasăAgenda ZileiVom plăti câte 200 de lei în plus, cu toții, pe lună,...

Vom plăti câte 200 de lei în plus, cu toții, pe lună, pentru ca alții să se racordeze gratuit la gaze

Vom plăti câte 200 de lei în plus, cu toții, pe lună, pentru ca alții să se racordeze gratuit la gaze, a afirmat Dumitru Chisăliţă, expert în sectorul gazelor şi preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Racordarea gratuită a tuturor consumatorilor apare în două dintre programele politice pe care le-am analizat, există chiar două cifre avansate în două programe diferite: 1,8 milioane de noi consumatori până în 2026 şi 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026, dar ce aş dori să precizez este că această abordare este benefică doar dacă are la bază considerente corecte din punct de vedere economic şi al echităţii”, a spus expertul.

Chisăliță avertizează că statisticile arată că între anii 1990 şi 2020 a crescut numărul localităţilor racordate la gaze naturale cu 1.744 de noi localităţi, iar numărul consumatorilor de la 1,3 milioane, la 3,9 milioane de consumatori. În acelaşi timp, numărul de kilometri de reţea a crescut de cinci ori, de la 10.725 de kilometri la peste 48.000 de kilometri.

„Diferenţa de 38.000 de kilometri a fost realizată în mare parte pe banii oamenilor. Vom ajunge în situaţia ca şi următorii 30.000 sau 25.000 de kilometri să fie realizaţi pe banii aceloraşi oameni, aceiaşi care au plătit până acum pentru reţelele lor, vor plăti şi pentru alţii, în condiţiile în care costurile suplimentare se vor recupera prin tarifele de distribuţie în anii următori. Nu cred că este o abordare echitabilă”, a susţinut expertul.

Vom plăti câte 200 de lei în plus

La un calcul simplu, dacă se vor racorda încă 1.716 localităţi, s-ar ajunge să avem in plus 2,1 milioane de noi consumatori, iar costurile suplimentare etapizate pe următorii 14 ani vor fi până la 14 lei pe MWh, adică undeva la 10-12% din factura existentă.

„Se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe lună suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze. Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare. Chiar dacă aceste racordări hei-rupiste chiar se vor realiza, nu toţi aceşti consumatori îşi vor permite plata facturilor. Datele statistice arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%”, a conchis el”, este de părere expertul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate