marți, decembrie 6, 2022
AcasăAgenda ZileiCe spun Dăncilă și Iohannis despre dosarul 10 august

Ce spun Dăncilă și Iohannis despre dosarul 10 august

Dosarul 10 august este unul care probabil va rămâne în memoria românilor la fel de bine impregnat precum Mineriadele sau Revoluția, dar când vine vorba despre ce cred candidații la prezidențiale despre acesta, părerile lor sunt diametral opuse.  

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, în 10 august 2018 a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor de la mineriadă încoace.

„Se pare că s-au reunit în mare secret pentru această intervenţie în forţă şi pot să spun fără exagerări că acea intervenţie din 10 august anul trecut împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la mineriadă încoace. Doar cu mineriadele se mai poate face o comparaţie şi cu Piaţa Universităţii. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este antiromân şi antidemocratic şi spun aceste lucruri în deplină cunoştinţă de cauză. Am tot fost întrebat de ce nu vreau să dezbat cu contracandidata? De asta”, a declarat Iohannis la dezbaterea organizată la BCU

acesta este de părere că statul care acţionează voit, neprovocat împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv care vine în acest caz din istoria tristă a comunismului naţionalist al lui Ceauşescu.

„Este o catastrofă şi o să mai intrăm noi, românii, în imaginarul colectiv mult pe această temă şi va fi nevoie de foarte mult timp pentru a găsi explicaţii şi mai ales soluţii ca să nu mai apară niciodată ceva similar. Prezenţa mea acolo nu ar fi rezolvat, cred că ar fi agravat lucrurile. Vă daţi seama, doamna contracandidată şi astăzi, după ce avem raportul desecretizat şi ştim că a fost un abuz al statului împotriva românilor, spune că a fost o încercare de lovitură de stat. Adică cineva a încercat cu o piatră să lovească poarta Guvernului sau ceva. Este inadmisibil aşa ceva şi vă daţi seama că aş fi dat apă la moara pesedistă câtă şi mai câtă dacă aş fi mers eu cu geaca roşie acolo, ar fi spus că este lovitură de stat regizată de preşedinte şi Doamne fereşte!”, a declarat Iohannis. 

Dosarul 10 august, văzut de Dăncilă

Viorica Dăncilă spune că organele de anchetă au avut acces permanent la raportul privind evenimentele din 10 august, iar desecretizarea documentului în întregime, făcută de actualul ministru al Afacerilor Interne, nu înseamnă că poate fi făcut public.

„A fost desecretizat  în proporţie de 90%. Dar ştiam că este o anchetă în curs şi că acest raport nu poate fi făcut public. A venit ministrul Afacerilor Interne acum şi a desecretizat şi cealaltă parte de 10%. El încă nu poate fi făcut public. Era la Parchet, DIICOT a avut acces permanent la raportul din 10 august. Faptul că a fost desecretizat, asta nu înseamnă că poate fi făcut public. Pentru mine, şi cred că pentru toţi românii, este important ca justiţia să acţioneze cât mai repede, pentru ca acest raport să poată fi făcut public. Organele de anchetă au avut acces permanent la acest raport”, a afirmat Viorica Dăncilă.

În mod convenabil, premierul era în concediu de 10 august. „Atunci am fost în concediu. Singurul meu concediu într-un an şi nouă luni. Am trimis o cerere de concediu către preşedintele României care a fost contestată la CCR. Vedem modul de raportare, preşedintele are dreptul la nu ştiu câte concedii, premierul nu a avut. În momentul acela nu eram în ţară, eram în vacanţă de cinci zile cu soţul meu. Am cerut detalii despre ce se întâmplă. Prima mea grijă a fost îndreptată către oameni, şi când vorbesc de oameni, mă gândesc şi la cei care au protestat şi la jandarmi”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate