sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiIordache: UE are solicitări absurde în raportul MCV

Iordache: UE are solicitări absurde în raportul MCV

UE cere implementarea unor solicitări absurde ale Comisiei Europene din raportul MCV, iar asta ar bloca întreaga justiţie din România, este de părere deputatul Florin Iordache. „Am început parcurgerea raportului MCV pe anul 2018, prin care niste “experţi” necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidenţă. Astfel, Comisia Europeană solicită Parlamentului, prin raportul MCV, nici mai mult nici mai puţin decât “oprirea imediată a implementării legilor justiţiei realizate de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”, crede Iordache.

Potrivit lui, printr-o astfel de solicitare, Comisia Europeană nu doar că îşi depăşeşte prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedeşte dispreţ total faţă de întreaga ordine de drept şi constituţională din România.

Raportul MCV are solicitpri absurde, spune Iordache

„Mai mult, dacă o asemenea cerere, aberantă, ar fi implementată de Parlament, prin efectele pe care le-ar produce, ar conduce la blocarea întregului sistem de justiţie din România.Astfel, dacă astăzi Parlamentul ar da o lege prin care ar abroga toate modificările la legile justiţiei, nu ar mai exista cadrul legal pentru admiterea în magistratură, promovare, constituirea completelor, funcţionarea CSM, etc., în condiţiile în care atât legea veche, cât şi legea nouă ar fi abrogate. Este incredibil că cineva cu pretenţii de “expert” de la nivelul Comisiei Europene nu are în vedere astfel de chestiuni elementare de funcţionare a justiţiei, atunci când formulează recomandări României, solicitând ca acestea să fie respectate cu stricteţe”, a mai afirmat deputatul.

Dincolo de acest aspect tehnic, esenţial de altfel, Comisia Europeană nu a explicat de ce solicită oprirea imediată a implementării legilor justiţiei, fără a diferenţia în funcţie de cuprinsul acestora, în condiţiile în care prevederi importante cuprinse în acestea au fost salutate de către Comisia de la Veneţia, care a remarcat că acestea sunt de natură a întări independenţa justiţiei.

Între acestea se numără separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, precum şi excluderea Preşedintelui României din procedura de numire a preşedintelui ICCJ, fiind eliminate TOATE modalităţile de implicare a politicului în cariera judecătorilor.

De asemenea, reîntoarcerea la vechiul cadru legislativ ar însemna:

  • – păstrarea unor texte neconstituţionale;
  • – o pregătire iniţială a judecătorilor şi procurorilor insuficientă faţă de lipsa totală de experienţă a acestora în momentul intrării în sistem;
  • – permiterea unui sistem de promovare mascată în parchete, prin delegări şi detaşări netransparente, făr îndeplinirea condiţiilor de vechime (procurori care nu au dat niciun examen, fără vechime, ce funcţionează în carul Parchetului de pe lângă ICCJ, fiind salarizaţi la acel nivel);
  • – renunţarea la sistemul de evaluare psihologică regulată a judecătorilor şi procurorilor, a pensiei de invaliditate şi a multor altor reglementări vădit superioare celor din legea veche, adoptate la propunerea CSM şi necontestate de nimeni.

Mai mult, noile legi includ prevederi ce au ca efect transparentizarea funcţionării sistemului de justiţie şi ruperea acestuia de influenţa nefastă a serviciilor de informaţii.

Legile justiției sunt „bune”

„Noile legi prevăd, de asemenea, publicarea tuturor actelor ce privesc sau au legătură cu justiţia, indiferent de instituţiile sau autorităţile semnatare, un sistem eficient de verificare a incompatibilităţii magistraţilor în relaţia cu serviciile de informaţii, precum şi pedepsirea aspră a lucrătorilor serviciilor de informaţii care încearcă să racoleze magistraţi. De ce doreşte Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiţia de influenţa malignă a serviciilor de informaţii?”, afirma deputatul. 

Potrivit lui, prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecinţele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiţie din România.

„Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia. Sublinem faptul că MCV este un mecanism de COOPERARE şi verificare, elementul cooperării fiind unul esenţial. Dacă acest mecanism va ignora cu totul elementul de cooperare, transformându-se într-unul de CONTROL, înseamnă că acesta a devenit un instrument ce operează în afara cadrului legal în care a fost stabilit. Vom analiza în Parlament întreg conţinutul raportului MCV şi vom comunica rezultatul analizei efectuate, precum şi măsurile pe care le vom lua, nu doar pentru a ne asigura că justiţia din România va ajunge la standardele europene, pe care, se vede, Comisia Europeană nu le doreşte în România, dar şi pentru a asigura dreptul cetăţenilor români la un sistem de justiţie cu adevărat independent şi imparţial”, a mai spus Iordache.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate